ענבל ורוני בנו מערכת יחסים של סבל ממושך. ענבל חיה בחרדה תמידית שרוני בוגד בה ואוטוטו הוא הולך לעזוב אותה ורוני חי בתחושה שהוא בבית כלא:
“איך שאני חוזר הבייתה, אני רואה איך הגלגלים אצלה מסתובבים…. איך היא מתכננת להיכנס לרשימת השיחות שלי בטלפון לראות אם מי דיברתי במהלך היום ואם חלילה יש מספר שהיא לא מכירה או שם של אישה שהיא לא מכירה הסנסציה מתחילה”….
ענבל סיפרה שכל פעם שהם מקבלים הזמנה לאירוע חברתי היא נכנסת לאטרף:
“איך שאנחנו מתיישבים אני רואה את העיניים שלו בולשות, מחפשות וכשהוא רואה מישהי יפה אני יושבת מנגד ורואה אותו מפלרטט איתה. לא מפריע לו אם אנחנו נמצאים עם חברים. בלי בושה. אני מרגישה מושפלת, חסרת ערך, רוצה לקבור את עצמי מבושה”.
מערכת יחסים המבוססת על קנאה ורכושנות גורמת לסבל הדדי של שני הצדדים. קשה להגיד מי סובל יותר.
הצד המקנא, ממש חש שהבסיס שלו במערכת היחסים הוא רעוע ועומד לקרוס, והרי ללא תחושת בטחון בקשר היא אפשר לפתח מערכת יחסים בריאה.
הצד שבו מקנאים “הכלוא”, חש שנשלל ממנו חופש הפעולה ושעליו להימצא בעמדת מגננה ואז מתחילות ההסתרות והמניפולציות , שכן אי אפשר לדבר באמת.
בדרך כלל מדובר במערכת יחסים, בלתי בשלה, המתאפיינת אצל אנשים החושבים בצורה ילדותית אודות קשר. כמו ילד רכושני לצעצוע שלו, שלא מוכן לשחרר.
בתהליך של יעוץ זוגי, המוקד הוא בנייה של דפוסי תקשורת פתוחים וביסוס אמון בקשר.
“תפסתי אותו מתכתב בפייס בוק עם האקסית שלו. התחרפנתי. איך הוא לא סיפר לי, מה עוד יש לו איתה, הם נפרדו לפני כל כך הרבה שנים. איך אני לא יכולה להיפגע”.
“היא לא מבינה. זה לא שחור ולבן. בן אדם צריך את החופש שלו. אם הייתי רוצה לבגוד הייתי חכם למחוק את השיחה כדי שהיא לא תראה. היא לא מבינה שאת הבחירה שלי עשיתי כבר מזמן. אני בחרתי בענבל ולא באקסית. מתי כבר תביני את זה????”
ביעוץ, משנים את החשיבה האוטומטית של בן הזוג המקנא, ומסייעים לו לפתח יותר בטחון עצמי ביחס לקשר הזוגי.
קנאה במערכת יחסים היא מרעילה והרסנית. לרוב היא הופכת לנבואה שמגשימה את עצמה.