במשך החיים, נתקל כמעט כל אדם לפחות פעם אחת באירוע המטלטל את שגרת חייו. שינויים אלו במצבי החיים, אופייניים מאוד למציאות החיים שלנו.
לא כל האירועים בהם מתרחש שינוי, מייצרים משבר, זאת משום שיש בידי האדם את היכולת והמשאבים הפנימיים להתמודד עם השינוי. גורם נוסף המסביר את ההבדל בהתמודדות קשור בתחושת השליטה שיש לאדם ביחס לחייו והתמיכה אותה הוא מקבל.
כאשר מדובר באירוע חמור, עלול האירוע ליצור משבר, אשר יפגע בתפקוד היומיומי. זהו מצב בו תחול ירידה בהנאה, יחול שינוי קיצוני במצב הרוח, יתעורר מתח, דיכאון, ייאוש ואשמה.
קבלת עזרה מקצועית סביב משברים, מוגדרת כטיפול קצר טווח במשבר. מטרת הטיפול, היא קבלת תמיכה מיידית, הפחתה של רמת המצוקה וחיזוק דרכי ההתמודדות. התמודדות טובה עם משבר והיחלצות ממנו, עשויה להביא לצמיחה אישית, אשר תסייע בהתמודדות בעתיד עם משברים נוספים.
משבר בגיל ההתבגרות:
אחד מהמשברים הראשונים שאנו חווים, מתרחש בתקופת גיל ההתבגרות. זהו שלב בחיים בו מתרחשים שינויים גופניים, שינויים תפקודיים ושינויים חברתיים. שינויים אלו, מעוררים בקרב לא מעט בני נוער תחושה של חרדה ולחץ. בשלב זה של החיים, מבסס המתבגר את עצמו בנפרד מהוריו והמשימה המרכזית היא הגדרת הזהות עצמית. מתבגרים רבים, מתלוננים שאף אחד לא מבין אותם, הם חשים בודדים, נוטים להיסגר ולמעשה עלולה להיווצר תחושה משמעותית של חוסר אונים ואולי אף דיכאון.
טיפול, במקרים רבים, עשוי לסייע למתבגר לצלוח את גיל ההתבגרות בצורה הרבה פחות מכאיבה.
משבר בעקבות אובדן:
אובדן, של אדם קרוב עלול אף הוא ליצור משבר רגשי. האובדן, מלווה ברגשות של עצב עמוק, ייאוש, ואף לדיכאון. אובדן, עלול ליצור תחושה כבדה של מצוקה ופסימיות לגבי היכולת העתידית להתמודד. במצבים קיצוניים, בעקבות האובדן, תחול ירידה ניכרת בתפקוד היומיומי, ייאוש ופסימיות יאפיינו את תפיסת העולם וחשוב לקבל מענה טיפולי, בכדי למנוע חוסר תפקוד לאורך זמן או התפתחות דיכאון עמוק.
משבר בעקבות פיטורין
פיטורין ממקום העבודה, יכולים אף הם לייצר משבר. פיטורין, עלולים להיחוות ככישלון אותו מתקשה האדם לעכל. אנשים שפוטרו ממקום עבודה, לרוב לא צפו את הפיטורין. הם חווים את הפסקת העבודה כרעם ביום בהיר, אליו הם לא נערכו מראש. קיימת תחושה של פסימיות לגבי העתיד, חרדה כלכלית והרגשה של כישלון אישי. בדומה לאובדן של אדם קרוב, גם פיטורין ממקום עבודה מלווים בתהליך של אבל. טיפול במצב זה, מסייע לאדם להתגבר על המצב הרגשי אשר פוגע בו בהתמודדות עם האובדן.
משבר אישי-נפשי:
התמודדות עם משברים אישיים קשורה ביכולת של האדם להסתגל לשינויים. השינויים יכולים כאלו שהם חלק מהחיים: נישואין, לידת ילדים, לימודים, שינוי מקום מגורים וכו. בקרב אנשים בעלי יכולת נמוכה להסתגל לשינוי עלול להיווצר משבר אישי-נפשי, אשר עלול להוליד חרדה, חוסר חשק, חוסר אנרגיה, מתח, קושי להירדם וכו’.
אם הסימפטומים מתקיימים מעבר לשלושה חודשים, מומלץ לפנות לטיפול על מנת למנוע החמרה עד לכדי מצב כרוני.
אם גם אתם חווים משבר בחייכם, אתם מוזמנים לעשות את הצעד הראשון ולקבוע פגישת היכרות בכדי להיחלץ מהמצב המשברי לפני שהוא יהפוך למצב כרוני.