לפני שנה פנתה אליי לטיפול רעות (שם בדוי). בשיחת הטלפון היא ביקשה שניפגש עוד באותו יום. הבכי הציף את דיבורה, אבל מבעד לבכי שמעתי אותה אומרת : “אני לא יכולה יותר- החיים שלי הפכו לסיוט…..”
עוד באותו יום נפגשנו. פגשתי בחורה בת 35. שברירית שסיפרה לי כיצד החיים שלה עצרו מלכת בעשור האחרון.
הבנתי שמדובר בבחורה רבת כישרונות, אינטליגנטית, יפה, שמסלול חייה היה מתוכנן ומוצלח עד לפני 10 שנים.
מאז המשבר שחוותה- פיטורין ממקום העבודה, משהו התערער בה. לאט לאט ההימנעויות והחרדה כרסמו כל חלקה טובה בחייה.
תחילה, היא הפסיקה לצאת לבילויים עם חברים. אחר כך היא הפסיקה לצאת עם בחורים. ואז הגיעו ההימנעויות מנהיגה, יציאה מהחדר, יציאה לקניות. כל זה הביא אותה כמעט לבידוד מוחלט.
רעות, נאלצה לעזוב את הדירה ששכרה וחזרה לגור בבית ההורים. ההימנעות חיזקה את המשבר והיא החלה לספר לעצמה שאין לה את היכולת להתמודד עם הדברים הפשוטים ובטח ובטח עם הדברים המורכבים.
לכאורה, לא הייתה סיבה אובייקטיבית להיחלשותה, שכן רעות היא בחורה מוכשרת ובעלת מסוגלות גבוהה- רק שהיא הפסיקה להאמין בזה.
חרדה, שונה מפחד. פחד הינו מצב אובייקטיבי המעורר את הגוף שלנו כך שהוא יתמודד. בפחד, הגוף נכנס למצב של עוררות לצורך התמודדות עם הגורם המאיים.
חרדה, הינה מצב בו המוח שלנו מספר לנו שאנו נמצאים בסכנה, אך אובייקטיבית אין לנו ממה לחרוד.
לפחד ולחרדה קיימים סימפטומים גופניים דומים: דופק מואץ, הזעה, רעידות בגוף וכו’. מרגע שהסימפטומים הגופניים מתעוררים אנו נוקטים באחד משלוש הדרכים: נלחמים, בורחים או קופאים.
במקרה של רעות, מצבי החיים מעוררי החרדה הביאו לדרך בריחה- הימנעות מפני התמודדות עם מצבים שעוררו את החרדה.
תהליך טיפולי בחרדה כולל הבנה של ההבחנה בין פחד לבין חרדה. בטיפול לומדים לשאול שאלות ולחקור את המציאות בעניים אובייקטיביות. תהליך של “חשיבה רגשית” הוא זה שאחראי על הופעתה של החרדה.
המטופל לומד לשאול את השאלה: האם המצב שאני נמצא בו הוא באמת מפחיד?
בסיפור של רעות התחלנו לשאול את השאלות הבאות: האם יציאה מהחדר היא באמת מסוכנת? האם יציאה עם חברה לבית קפה היא מה שאני מספרת לעצמי?
היכולת לעצור את אוטומט החרדה ולבחון את המציאות בעניים מציאותיות מתחילה להציף את הבעייתיות ולהבין שההימנעות לא רק שאינה מיטיבה עמה, אלא מרחיבה את חוסר ההתמודדות.
רעות ביקשה כלים. “אני צריכה לדעת מה אני עושה כאשר הדופק שלי מתחיל להשתולל כי מרגע שזה קורה אני לא מצליחה לנשום ואני חייבת לברוח”.
טיפול בחרדה כולל שלל טכניקות המסייעות להתמודדות בזמן אמת. אנו מבינים מה הגוף צריך (הרגעה) ונותנים לו את זה.
רעות הייתה בעלת מוטיבציה גבוהה להצליח. היא איתגרה את עצמה משבוע לשבוע והרחיבה את מעגל ההתמודדויות שלה. הטיפול, לימד אותה לזהות את מה שעובר לה בגוף (ברמה הפיזית) לזהות את הלך המחשבה שלה ולהיות ערה למטען הרגשי שנוצר.
אספר כי מרגע שרעות החלה להחזיר לעצמה מידה של שליטה עצמית היא התקדמה במישורים שונים של חייה: התקדמה מאוד בעבודה, חזרה לבילויים שהתאימו לה יותר והחלה אף לצאת עם בחורים.
המשבר שרעות חוותה במשך עשור הביא אותה לתחתית שממנה היא רק יכולה הייתה להתרומם.
אז אם גם אתם חווים משבר בחייכם המאופיינים בתכנים של חרדה או דיכאון חשוב שתזכרו כי זו עשוייה להיות הנקודה שממנה תתרחש תפנית בחייכם וזאת ע”י למידה ורכישה של כלים אשר יסייעו לכם לחיות את חייכם ממקום של בחירה ואחריות.